Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo je naša posebnost. Pridelan je samo v Sloveniji in se odlikuje po okusu, vonju in aromi. Da se zagotovijo značilnosti slovenskega medu z zaščiteno geografsko označbo so potrebni posebni proizvodni postopki in stroga kontrola kakovosti. Zato smo letošnje Dneve pohorskega medu posvetili prav slovenskemu medu z zaščiteno geografsko označbo.
Petek, 30.9. je dan za najmlajše
Prvi dan je posvečen otrokom. Prične se z medenim zajtrkom in predstavitvijo slovenskega medu z zaščiteno geografsko označbo v vrtcu v Hočah in v Rogozi. Čebelarji bodo predstavili delo čebelarjev, otroci pa bodo brezplačno prejeli med za zajtrk.
V kulturnem domu v Hočah bo ves dopoldan potekal ustvarjalen in poučen program za 150 otrok iz osnovne šole Dušana Flisa Hoče in podružnice Reka. Čebelarji jim bodo predstavili prikaz točenja medu, ogledni panj s čebelami, razstavo čebelarskega orodja, medu in čebelarskih izdelkov ter pripravo izdelkov iz voska. Po medeni malici se bodo prepustili ustvarjalnemu navdihu in sodelovali na tekmovanju v poslikavi panjskih končnic. Starejši si bodo ogledali predstavitveni film o slovenskem medu z zaščiteno geografsko označbo.
Sobota, 1.10. je dan za obiskovalce
Zanimiv program se nadaljuje tudi v soboto, ko je Dan pohorskega medu za vse obiskovalce: predstavitev slovenskega medu z zaščiteno geografsko označbo, medena tržnica, pokušine medenih dobrot in različnih vrst medu, razstava čebelarskega orodja, medu in čebelarskih izdelkov, panjskih končnic iz otroškega tekmovanja, ustvarjalne delavnice za najmlajše… Strokovni program vključuje predstavitev mladih čebelarjev in čebelark, predavanje Tomaža
Čebelarji v Sloveniji proizvajajo edinstven slovenski med z zaščiteno geografsko označbo. Gre za shemo kakovosti hrane, ki dokazuje višjo kakovost medu. Čebelarji, ki so pristopili k tej shemi kakovosti morajo slediti strogim nacionalnim in evropskim pravilom ter upoštevati posebne proizvodne postopke. Izpostavljeni so redni kontroli ustreznosti s strani uradnih neodvisnih organizacij.
Slovenski med odlikuje posebna barva, okus, aroma in vonj. Pestrost rastlinskega sveta v Sloveniji se odraža v raznolikosti senzoričnih in mikroskopskih lastnosti Slovenskega medu z zaščiteno geografsko označbo. Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo je predvsem zelo varno živilo, katerega je priporočeno uživati vsak dan. Še posebej v jesenskih in zimskih mesecih!