Sestavine:
1 kg kostanjev
5 beljakov
250 g sladkorja
8 lističev želatine
6 jedilnih žlic češnjevega žganja
700 g stepene smetane
Priprava:
Lupino kostanjev (križno) prerežemo, kostanje pa pečemo 15 minut v pečici (pri 180 do 200 stopinjah), nato jih olupimo. V dveh jedilnih žlicah vode skarameliziramo nekaj sladkorja, dodamo kostanje, dolijemo nekaj vode ter po malem kuhamo 30 minut, dokler se vsa tekočine ne povre. Iz tako pripravljenih kostanjev pripravimo pire – jih stisnemo oz. zmečkamo. V vodni kopeli stepamo beljakovine in sladkor 3 do 4, dokler se sladkor povsem ne stopi, nato v posodi za mešanje stepemo do trdega. Vmešamo 500 g kostanjevega pireja.
Medtem v vodi namočimo želatino, jo ožamemo, raztopimo v češnjevem žganju (ali soku) in umešamo. Ko se nekje po petnajstih minutah zmes zgosti, umešamo še stepeno smetano.
Dober tek!