Če se boste v kratkem odpravili v Prekmurje, vam toplo priporočamo, da poskusite še eno slovensko kulinarično specialiteto. V Prekmurju pravijo krompirjevim žgancem tudi dödöli, dödöle, krumpluvi žganiki ali krúmpšuvi žganiki. To so izpeljanke iz madžarskega originalnega imena krumpli dödölle.
Potrebne sestavine:
– 50 dag krompirja
– 40 dag pšenične moke
– voda, sol
– 1 žlica masti z ocvirki
– 1 drobna čebula
– 2 dcl kisle smetane
Dödöli so žganci iz krompirja in pšenične moke (zato jim nekateri tudi pravijo oženjeni
žganci). Krompir olupimo, narežemo na kocke in kuhamo v slani vodi. Preden je
povsem kuhan, vsujemo v lonec še pšenično moko. Ko začne vreti, naredimo s kuhalnico
v sredino moke luknjo, pokrijemo in pustimo, da počasi vre približno pol ure. Nekaj
vode odlijemo in žgance dobro premešamo. Pred mešanjem dodamo malo vroče masti.
Če je preveč trda, prilijemo krop, ki smo ga prej odlili. Kuhane dödöle s kuhalnico in vilicami nadrobimo v skledo in zabelimo. Na olju popražimo čebulo, dodamo jogurt in kislo smetano. Nato pa žgance prelijemo z zabelo. Dödöle lahko tudi popečemo ali jih uporabimo kot prilogo.