Največji spletni portal za generacijo 50+ v Sloveniji.
  • Društva upokojencev
  • Prijava za društva
Po srcu mlad
  • AKTUALNO
  • KULINARIKA
    • SLOVENSKO
    • INTERNACIONALNO
    • RECEPTI
    • LOKALI
    • VINO
    • OPREMA
  • NASVETI
    • DAVKI IN PRAVO
    • DENAR
    • POKOJNINE
    • SOCIALA
    • ZNANJE
  • PROSTI ČAS
    • DOM IN VRT
    • FOTOGRAFIJA
    • GLASBA
    • HOBI
    • IZLETI IN POTOVANJA
    • POEZIJA
    • ZABAVA
  • ZDRAVJE
    • ALTERNATIVA
    • BOLEZNI
    • LEKARNA
  • ŽIVLJENJSKI STIL
    • KULTURA
    • AVTOMOBILIZEM
    • HIŠNI LJUBLJENČKI
    • LEPOTA
    • LJUDJE
    • MODA
    • WELLNESS
  • DRUŠTVA UPOKOJENCEV
  • PRIJAVA ZA DRUŠTVA
Ni rezultatov
View All Result
Po srcu mlad
  • AKTUALNO
  • KULINARIKA
    • SLOVENSKO
    • INTERNACIONALNO
    • RECEPTI
    • LOKALI
    • VINO
    • OPREMA
  • NASVETI
    • DAVKI IN PRAVO
    • DENAR
    • POKOJNINE
    • SOCIALA
    • ZNANJE
  • PROSTI ČAS
    • DOM IN VRT
    • FOTOGRAFIJA
    • GLASBA
    • HOBI
    • IZLETI IN POTOVANJA
    • POEZIJA
    • ZABAVA
  • ZDRAVJE
    • ALTERNATIVA
    • BOLEZNI
    • LEKARNA
  • ŽIVLJENJSKI STIL
    • KULTURA
    • AVTOMOBILIZEM
    • HIŠNI LJUBLJENČKI
    • LEPOTA
    • LJUDJE
    • MODA
    • WELLNESS
  • DRUŠTVA UPOKOJENCEV
  • PRIJAVA ZA DRUŠTVA
Ni rezultatov
View All Result
Po srcu mlad
Ni rezultatov
View All Result

Pravilno obrezovanje vrtnic

v AKTUALNO
Deli na FacebookDeli na Twitter

Vrtnice že pomladi zahtevajo nekaj naše pozornosti, da lahko kasneje skozi rastno sezono upravičijo sloves kraljice vrta.

Že v začetku pomladi je zelo pomembno, da vrtnice obrežemo. S tem opravilom poskrbimo, da bodo lepše cvetele, bile bolj zdrave in bi vrsto let ostale v dobri kondiciji. Obrežemo jih lahko na več načinov. »Nizka rez« je primerna v starejših nasadih; pri tej rezi poganjke skrajšamo na dva do tri očesa. Cilj omenjene rezi je pomlajevanje grma. Tiste vrtnice, ki so zelo vitalne, prikrajšamo do petega očesa, ostale (odvečne) pa izrežemo pri osnovi. To rez imenujemo tudi »srednja rez«. Opravimo lahko tudi »visoko rez«, ki temelji na krajšanju poganjkov nad petim očesom. To rez uporabljamo samo eno leto, torej če smo preteklo leto opravili visoko rez, v tem letu opravimo nizko ali srednjo rez.

Pravila obrezovanja
Za tiste, ki potrebujejo pravilo, kdaj so vrtnice godne za rez, si velja zapomniti: ko zacveti rumena forzicija. Za obrezovanje potrebujemo močne usnjene rokavice, vrtne škarje, vzvodne škarje in sadjarsko žagico. S kakovostnimi enoreznimi škarjami gre delo mnogo bolj od rok kot z dvoreznimi, ker stebel ne trejo.

Pomembno splošno pravilo je tudi, da odstranimo vse poganjke, ki so očitno bolni. Tudi star les na vrtnici nima kaj iskati. Pri mnogocvetnicah in velecvetnicah dobro cvetijo samo lanski poganjki, pri popenjavkah pa lanski in predlanski. Starost poganjka ločimo po barvi lica: lanski so sveže (ali rdeče) zeleni in popolnoma gladki, dvoletni so zelenkasti in s prvimi podolžnimi razpokami. Kar je starejše porjavi in dobi skorjo, ki se lušči.

Poleg rezi poskrbimo še za popolno oskrbo
Vrtnice je v začetku vegetacije vsekakor potrebno ustrezno dognojiti. Najprej jih okopljemo in odstranimo ves plevel, nato pa okoli njih potresemo pelete dolgodelujočega organskega gnojila Biogrena. To organsko gnojilo, ki za obogatitev tal vsebuje nadpovprečno število mikroorganizmov, uporabimo tudi pri sajenju vrtnic. Z njim obogatimo prst, s katero sadike zasujemo. Konec marca ali aprilu vrtnicam dodamo še membransko gnojilo Plantella Formula 365 za vrtnice, ki s prilagojenimi hranili poskrbi za zdravo rast rastline in bogato tvorjenje cvetnih nastavkov. Ker se membransko gnojilo sprošča postopoma, je vrtnice z njimi potrebno dognojili le enkrat letno.

Vsak ljubitelj vrtnic ve, da je večina sort močno izpostavljena različnim boleznim. Nemalokrat se zgodi, da že v zgodnjem poletju ostanejo brez listov. To pa lahko preprečimo, če jih že od pojava prvih listov dalje redno škropimo z naravnim varovalnim pripravkom Bio Plantella Natur-f, ki rastline tudi krepi. Na mladih poganjkih se rade pojavijo uši, ki jih učinkovito odpravimo z ekološkim pripravkom iz naravnega piretrina Bio Plantella Kenyatox Verde. Z njim škropimo ob prvem pojavu škodljivca. Pripravek pred uporabo pretresemo, ob škropljenju pa pazimo, da listov preveč ne omočimo.

Strokovnjaki Kluba Gaia

Ste tudi vi srčni ljubitelji vrtnic in drugih rastlin, ki si želi še bolj cvetoče in bogate rezultate?
Kliknite na www.klubgaia.com in preberite še več vrtnarskih nasvetov.

Prejšnji prispevek

Prebujanje pomladi v hotelih LifeClass

Naslednji prispevek

Malo delo ZA aktivno starost

Morda bi vas zanimalo

Dan reformacije
AKTUALNO

Dan reformacije

31. oktober je poleg tega, da je v svetovnem merilu obeležen kot dan varčevanja, seveda tudi državni praznik in dela...

Identifikacija pogojev vključenosti uporabnika v programe (celo)dnevnega bivanja starejših na kmetiji
AKTUALNO

Identifikacija pogojev vključenosti uporabnika v programe (celo)dnevnega bivanja starejših na kmetiji

Družba DEOS v sodelovanju z Zavodom Aktivna starost ter kmetijami Grobelnik, Senior Turizem in Cilenšek, od leta 2019 izvaja pilotni...

AKTUALNO

Spodbudne besede

Odpravljajmo vsakršno revščino in počlovečimo ta naš svet Kadar nam spregovori misijonar Pedro Opeka, ki deluje med najrevnejšimi prebivalci Madagaskarja,...

AKTUALNO

Tudi vi potrebujete Donat Mg

Praznovanja so vedno več kot odlična priložnost za druženje s prijatelji in sorodniki. Čakajo nas bogato obložene mize, ki kar...

Please login to join discussion

Kategorije

  • AKTUALNO
  • ALTERNATIVA
  • AVTOMOBILIZEM
  • BOLEZNI
  • DENAR
  • DOM IN VRT
  • Film
  • GLASBA
  • HIŠNI LJUBLJENČKI
  • HOBI
  • IZLETI IN POTOVANJA
  • Knjige
  • Koledar prireditev
  • LEKARNA
  • LJUDJE
  • MODA
  • Moj modni stil
  • Nasvet za pobeg v naravo
  • NASVETI
  • OPREMA
  • Ostale jedi
  • PIJAČE IN NAPITKI
  • Po Sloveniji
  • Po svetu
  • Pošlji nam svojo reportažo
  • PREHRANA
  • PREVENTIVA
  • PROSTI ČAS
  • RECEPTI
  • REKREACIJA
  • Sistem PIZ v Sloveniji
  • slider
  • SLOVENSKO
  • SOCIALA
  • Vegetarijanske jedi
  • Vici
  • VINO
  • Vrste pokojnin
  • WELLNESS
  • ZDRAVJE
  • Zelenjavne jedi

E-novice

Prijavite se na prejemanje e-novice naravnost na vaš e-naslov s klikom na gumb Prijava na e-novice.

Prijava na e-novice

Zadnji prispevki

  • Propolis
  • Nizkocenovni letalski prevozniki
  • Dan reformacije
  • Reiki
  • Udar strele

Po srcu mlad

Največji spletni portal za generacijo 50+ v Sloveniji.

Kategorije

  • AKTUALNO
  • ALTERNATIVA
  • AVTOMOBILIZEM
  • BOLEZNI
  • DENAR
  • DOM IN VRT
  • Film
  • GLASBA
  • HIŠNI LJUBLJENČKI
  • HOBI
  • IZLETI IN POTOVANJA
  • Knjige
  • Koledar prireditev
  • LEKARNA
  • LJUDJE
  • MODA
  • Moj modni stil
  • Nasvet za pobeg v naravo
  • NASVETI
  • OPREMA
  • Ostale jedi
  • PIJAČE IN NAPITKI
  • Po Sloveniji
  • Po svetu
  • Pošlji nam svojo reportažo
  • PREHRANA
  • PREVENTIVA
  • PROSTI ČAS
  • RECEPTI
  • REKREACIJA
  • Sistem PIZ v Sloveniji
  • slider
  • SLOVENSKO
  • SOCIALA
  • Vegetarijanske jedi
  • Vici
  • VINO
  • Vrste pokojnin
  • WELLNESS
  • ZDRAVJE
  • Zelenjavne jedi

Informacije

  • Dobrodošli v klubu
  • Postanite partner kluba
  • Splošni pogoji za partnerje
  • Cenik in možnost oglaševanja
  • Splošni pogoji
  • Piškotki

© 2022 Po srcu mlad. Vse pravice pridržane

Največji spletni portal za generacijo 50+ v Sloveniji.
  • AKTUALNO
  • KULINARIKA
    • SLOVENSKO
    • INTERNACIONALNO
    • RECEPTI
    • LOKALI
    • VINO
    • OPREMA
  • NASVETI
    • DAVKI IN PRAVO
    • DENAR
    • POKOJNINE
    • SOCIALA
    • ZNANJE
  • PROSTI ČAS
    • DOM IN VRT
    • FOTOGRAFIJA
    • GLASBA
    • HOBI
    • IZLETI IN POTOVANJA
    • POEZIJA
    • ZABAVA
  • ZDRAVJE
    • ALTERNATIVA
    • BOLEZNI
    • LEKARNA
  • ŽIVLJENJSKI STIL
    • KULTURA
    • AVTOMOBILIZEM
    • HIŠNI LJUBLJENČKI
    • LEPOTA
    • LJUDJE
    • MODA
    • WELLNESS
  • DRUŠTVA UPOKOJENCEV
  • PRIJAVA ZA DRUŠTVA

© 2022 Po srcu mlad. Vse pravice pridržane

To spletno mesto uporablja piškotke. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov. Obiščite naš pravilnik o zasebnosti in piškotkih .