Osnova propolisa so najrazličnejše rastlinske smolnate snovi, ki jih nabirajo čebele ter jim med nabiranjem dodajo izločke žlez, s čimer izzovejo kemično izločanje aktivnih substanc. Propolis je lahko tudi stranski proizvod predelave cvetnega prahu.
Propolis se v slovenščini imenuje zadelavina, kar izhaja iz pomena te snovi v panju. Gre namreč za to, da čebele z zadelavino mašijo luknje, kajti s tem prevlečejo vso notranjost panja, prav tako pa predstavlja tudi zaščito pred mikrobi, preden matica v satje zaleže jajčeca, prevlečejo tudi notranjost celic v satju.
Propolis se v ljudski medicini uporablja že več tisoč let, saj naj bi ga poznali že pred letom 300 p.n.š. Uporablja se lahko za zunanjo ali notranjo uporabo. Zdravilne lastnosti propolisa so razkuževanje, preprečevanje in zdravljenje vnetij in obramba organizma pred virusi.
Raztopino propolisa, ki je raztopljen v etilnem alkoholu različnih koncentracij, lahko uporabljamo nerazredčeno ali pa jo zmešamo z vodo, čajem ali sokom.
Lahko ga uporabimo tudi za zdravljenje ran ali izpuščajev ter tudi za krepitev imunskega sistema. Deluje antibakterijsko, antivirusno in tudi proti glivicam. Propolis lahko uporabljamo lokalno pri površinskih ranah, pri odrgninah in lažjih opeklinah, saj pospešuje celjenje, proti herpesu na ustnicah, pri glivičnih infekcijah, deluje pa kot lokalni antiseptik, ker uničuje kužne klice, ter kot lokalni anestetik, ki umetno povzroči neobčutljivost oziroma omrtvičenje posameznega dela telesa ali organa, prav tako pa tudi umirja vneto kožo.
Odličen je za zdravljenje težav z dlesnimi in vnetij sluznice ustne votline, prav tako pa tudi sluznice v želodcu in črevesju. Oralna in peroralna uporaba propolisa se tako poleg uporabe pri vnetjih v ustni votlini priporoča tudi pri vnetju v žrelu, ušesih ali v požiralniku, pri gripah, prehladih ter pri razjedah na želodcu.
Propolis se uporablja tudi v različnih kozmetičnih preparatih in kot sestavina specialnih lakov za premaz kakovostnih Stradivarijevih violin. Novejše raziskave so pokazale tudi antitumorne in antioksidativne lastnosti propolisa in predvidevamo lahko, da se bo v prihodnosti področje uporabe propolisa razširilo.
Pa še praktičen nasvet – propolis je odličen s kocko sladkorja. Gre za priljubljen način uporabe, pri katerem propolis nakapljamo na kocko sladkorja, ki jo nato počasi raztopimo v ustih.
Foto: pixabay