Največji spletni portal za generacijo 50+ v Sloveniji.
  • Društva upokojencev
  • Prijava za društva
Po srcu mlad
  • AKTUALNO
  • KULINARIKA
    • SLOVENSKO
    • INTERNACIONALNO
    • RECEPTI
    • LOKALI
    • VINO
    • OPREMA
  • NASVETI
    • DAVKI IN PRAVO
    • DENAR
    • POKOJNINE
    • SOCIALA
    • ZNANJE
  • PROSTI ČAS
    • DOM IN VRT
    • FOTOGRAFIJA
    • GLASBA
    • HOBI
    • IZLETI IN POTOVANJA
    • POEZIJA
    • ZABAVA
  • ZDRAVJE
    • ALTERNATIVA
    • BOLEZNI
    • LEKARNA
  • ŽIVLJENJSKI STIL
    • KULTURA
    • AVTOMOBILIZEM
    • HIŠNI LJUBLJENČKI
    • LEPOTA
    • LJUDJE
    • MODA
    • WELLNESS
  • DRUŠTVA UPOKOJENCEV
  • PRIJAVA ZA DRUŠTVA
Ni rezultatov
View All Result
Po srcu mlad
  • AKTUALNO
  • KULINARIKA
    • SLOVENSKO
    • INTERNACIONALNO
    • RECEPTI
    • LOKALI
    • VINO
    • OPREMA
  • NASVETI
    • DAVKI IN PRAVO
    • DENAR
    • POKOJNINE
    • SOCIALA
    • ZNANJE
  • PROSTI ČAS
    • DOM IN VRT
    • FOTOGRAFIJA
    • GLASBA
    • HOBI
    • IZLETI IN POTOVANJA
    • POEZIJA
    • ZABAVA
  • ZDRAVJE
    • ALTERNATIVA
    • BOLEZNI
    • LEKARNA
  • ŽIVLJENJSKI STIL
    • KULTURA
    • AVTOMOBILIZEM
    • HIŠNI LJUBLJENČKI
    • LEPOTA
    • LJUDJE
    • MODA
    • WELLNESS
  • DRUŠTVA UPOKOJENCEV
  • PRIJAVA ZA DRUŠTVA
Ni rezultatov
View All Result
Po srcu mlad
Ni rezultatov
View All Result

Salmonela

v BOLEZNI
Deli na FacebookDeli na Twitter

Salmonela je bakterija, ki pri človeku in živalih povzroča zelo različne oblike črevesnih okužb. Poznamo preko 2.500 vrst salmonel.
Salmonele so dokaj odporne tudi na zunanje vplive: preživijo lahko namreč kar 115 dni v vodi, 280 dni v vrtni zemlji, do 80 dni v odpadkih, celi 2 leti v suhem iztrebku in tudi do 13 mesecev v piščančji drobovini pri temperaturi – 21° C.

Z baketrijo salmonele se lahko zastrupijo ljudje, ki jedo ali le prijemajo surovo meso in jajca ter okuženo zelenjavo. Okužbo pa lahko preprečimo tako, da s hrano primerno ravnamo in da jo pred uživanjem toplotno obdelamo.
Bolezni zaradi salmonele
Salmoneloze imenujemo bolezni, ki jih povzročajo bakterije iz rodu salmonel. Gre za vodilne črevesne okužbe povzročene s hrano.

V Sloveniji vsako leto oboli zaradi okužb s salmonelami povprečno okrog 2.000 ljudi. Okužbe s salmonelami pa so najpogostejše v vročih poletnih in jesenskih mesecih.

Potek okužbe s salmonelami
Bolezen se pojavi 12 do 48 ur po zaužitju živila onesnaženega s salmonelami. Zaužite salmonele najbolj prizadenejo črevo.

Bolezen se začne naglo, s slabostjo in bolečinami v trebuhu, občasno povišano telesno temperaturo ter drisko, blato ima lahko primešano sluz in kri. Tudi bruhanje ni izključeno.

Bolezen lahko poteka v blagi obliki, lahko pa se razvije v hudo obliko, ko bolnik zaradi pogostih iztrebljanj izgubi veliko tekočine, kar lahko privede do dehidracije.
Zastrupitev blage vrste ne zahteva bolnišničnega zdravljenja, saj se telo ozdravi samo v petih do sedmih dnevih. Zdravniki svetujejo, naj ljudje, ki se okužijo z bakterijo salmonele, veliko pijejo, da se izognejo dehidraciji. 

Živila, ki so najpogosteje izvor okužbe s salmonelami
1. MESO – perutninsko meso, svinjina in manj goveje meso, mleto meso, klobase
2. JAJCA oz. JEDI IZ SUROVIH JAJC – okužena je lahko lupina in/ali vsebina jajca
(kremne sladice, sladoled, majoneza)
3. SUROVO MLEKO
4. VODA – fekalno onesnaženi viri pitne vode

Kako preprečiti okužbo?
Pravilno umivanje rok
zlasti po uporabi stranišča, rokovanju s surovimi in neočiščenimi živili ter z domačimi živalmi. Salmoneloze so namreč predvsem bolezni umazanih rok.
Pravilna toplotna obdelava živil
Večino zdravju škodljivih mikroorganizmov (tudi salmonel), potencialno prisotnih v živilih uničimo pri temperaturi nad 70° C.
Preprečevanje onesnaženja že gotovih in očiščenih jedi
Bodimo pozorni, da te jedi ne okužimo s salmonelami bodisi z umazanimi rokami, kuhinjskimi pripomočki, priborom, delovnimi površinami, ali z okuženimi surovimi živili (meso, jajca …).
Shranjevanje živil pri primernih temperaturah
Surova živila shranjujmo na hladnem: v hladilniku pri temperaturi pod 4° C.

Toplotno obdelana živila: hladne jedi shranimo v hladilniku pri temperaturi pod 4° C; tople jedi shranjujmo pri temperaturi nad 63° C.

Prejšnji prispevek

Antioksidanti proti staranju

Naslednji prispevek

Borba z mrzlimi nogami

Morda bi vas zanimalo

BOLEZNI

IZISREBRNI, že od 7 eur na mesec, mobilni telefon in ura pogovorov – in to brez naročnine

Odlična ponudba mobilne telefonije samo za upokojene.Včasih je bilo luštno, saj je bil popoldanski čas namenjen druženju z družino in...

BOLEZNI

Kako starejši uporabljajo telefon

Halo? Tukaj stara mama.Verjetno se spomnite, kako luksuzna dobrina je bil nekdaj mobilni telefon. Bil je razpoznavni znak poslovnežev in...

BOLEZNI

Cell Premium – prva luksuzna medicinsko-kozmetična negovalna linija iz Švice

Cell Premium je najnovejši proizvod iz hiše Med Beauty Swiss. Revolucionarna inovacija na področju nege proti staranju, ki temelji na...

BOLEZNI

ŽALEC – BUMfest, mednarodni festival tolkalnih skupin

V Žalcu bo že peto leto zapored potekal BUMfest - mednarodni festival tolkalnih skupin.Koncerti se bodo odvijali v Domu II....

Please login to join discussion

Kategorije

  • AKTUALNO
  • ALTERNATIVA
  • BOLEZNI
  • DENAR
  • DOM IN VRT
  • Film
  • GLASBA
  • HIŠNI LJUBLJENČKI
  • HOBI
  • INTERNACIONALNO
  • IZLETI IN POTOVANJA
  • Knjige
  • Koledar prireditev
  • LEKARNA
  • LJUDJE
  • MODA
  • Moj modni stil
  • Nasvet za pobeg v naravo
  • PIJAČE IN NAPITKI
  • Po Sloveniji
  • Pošlji nam svojo reportažo
  • Pravo in pomoč
  • PREHRANA
  • PREVENTIVA
  • REKREACIJA
  • Sistem PIZ v Sloveniji
  • slider
  • SOCIALA
  • Vici
  • Vrste pokojnin
  • Zelenjavne jedi

E-novice

Želite prejemati e-novice? Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elitipsum dolor sit amet.

Prijava na e-novice

Zadnji prispevki

  • Preverite PRVO POSEBNO PONUDBO ELEKTRIKE v Sloveniji ZA UPOKOJENCE
  • Kava ali koencim Q10? Psihostimulans ali pristna celična energija?
  • Paket MOBITEL PENZION 300 PLUS s podvojenimi količinami za zmeraj
  • Vojak 1915-1918
  • Spodbudne besede

Po srcu mlad

Največji spletni portal za generacijo 50+ v Sloveniji.

Kategorije

  • AKTUALNO
  • ALTERNATIVA
  • BOLEZNI
  • DENAR
  • DOM IN VRT
  • Film
  • GLASBA
  • HIŠNI LJUBLJENČKI
  • HOBI
  • INTERNACIONALNO
  • IZLETI IN POTOVANJA
  • Knjige
  • Koledar prireditev
  • LEKARNA
  • LJUDJE
  • MODA
  • Moj modni stil
  • Nasvet za pobeg v naravo
  • PIJAČE IN NAPITKI
  • Po Sloveniji
  • Pošlji nam svojo reportažo
  • Pravo in pomoč
  • PREHRANA
  • PREVENTIVA
  • REKREACIJA
  • Sistem PIZ v Sloveniji
  • slider
  • SOCIALA
  • Vici
  • Vrste pokojnin
  • Zelenjavne jedi

Informacije

  • Dobrodošli v klubu
  • Postanite partner kluba
  • Splošni pogoji za partnerje
  • Cenik in možnost oglaševanja
  • Splošni pogoji
  • Piškotki

© 2022 Po srcu mlad. Vse pravice pridržane

Največji spletni portal za generacijo 50+ v Sloveniji.
  • AKTUALNO
  • KULINARIKA
    • SLOVENSKO
    • INTERNACIONALNO
    • RECEPTI
    • LOKALI
    • VINO
    • OPREMA
  • NASVETI
    • DAVKI IN PRAVO
    • DENAR
    • POKOJNINE
    • SOCIALA
    • ZNANJE
  • PROSTI ČAS
    • DOM IN VRT
    • FOTOGRAFIJA
    • GLASBA
    • HOBI
    • IZLETI IN POTOVANJA
    • POEZIJA
    • ZABAVA
  • ZDRAVJE
    • ALTERNATIVA
    • BOLEZNI
    • LEKARNA
  • ŽIVLJENJSKI STIL
    • KULTURA
    • AVTOMOBILIZEM
    • HIŠNI LJUBLJENČKI
    • LEPOTA
    • LJUDJE
    • MODA
    • WELLNESS
  • DRUŠTVA UPOKOJENCEV
  • PRIJAVA ZA DRUŠTVA

© 2022 Po srcu mlad. Vse pravice pridržane

To spletno mesto uporablja piškotke. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov. Obiščite naš Pravilnik o zasebnosti in piškotkih .