Med Slovenci postaja čemaž vse bolj priljubljen, saj je odličen nadomestek za česen. Sodobne raziskave so če potrdile njegov pozitiven vpliv na zniževanje krvnega tlaka in zniževanje ravni maščob v krvi, poleg tega pa zdravi poapnele žile. Čemaž ima v glavnem lastnosti česna, a je mnogo bolj zdravilen. Zelo primeren je za očiščevalno kuro spomladi in pomaga pri izboljšanju kroničnih kožnih bolezni.
Spomladi je v gozdu veliko mest, ki močno dišijo po česnu. Tam raste čemaž, največkrat v veliki družini, saj kjer se enkrat naseli, se razmnoži v velikih količinah. Liste čemaža nabiramo od marca pa vse tja do maja.
Užitna je cela rastlina, največ zdravilnih snovi pa je v listih in v čebulicah, ki jih boste lahko izkopali poleti in jeseni. S sušenjem čemaža ne boste imeli nobenih koristi. Najbolje ga je shraniti v olivnem olju in soli ter ga med letom primešati v skuto, namaze in različne jedi. Zeliščna skuta z veliko čemaža spada med najbolj okusne spomladanske poslastice, ob tem pa je še zelo zdrava hrana.
Čemaževe čebulice lahko uporabljamo kot česen. Na želodcu občutljivi naj drobno narezane liste in čebulice polijejo s toplim mlekom, pustijo stati dve do tri ure in tekočino popijejo po požirkih.
Čemaž spodbuja delovanje žlez, spodbuja krvni obtok, čisti celotno prebavno pot in dihalne poti, učinkuje razkužujoče in je dobro sredstvo proti glistam v črevesju, čisti kožo in posledično odpravlja izpuščaje in lišaje, pospešuje celjenje ran in blagodejno vpliva na celo telo! Ima ugoden vpliv na imunski sistem in zvišuje odpornost proti infekcijam.
Preizkusite in si privoščite spomladansko očiščevalno kuro iz njegovih osvežilnih listov.
Opozorilo!
Bodite pozorni, da čemaža ne zamenjate z jesenskim podleskom in šmarnicami, ki se spomladi »prebudijo« nekoliko kasneje kot čemaž. Najbolj jasna razlika je: čemaž diši po česnu.
ČEMAŽEVA OMLETA
Sestavine za 3 porcije:
50g čemaža
3 rumenjaki
20g moke
sol
2 žlici sladke smetane
3 beljaki
30g masla
Čas priprave: 15 min
Čas pečenja: 10 – 15 min
Čemaževa omleta se odlično poda na zapečenem toastu ali s svežim belim kruhom.
Čemaž speremo pod tekočo vodo in otresemo. Odstranimo peclje in narežemo na trakove. Čim večja jajca razbijemo in ločimo rumenjake in beljake. Rumenjake gladko zamešamo z moko, soljo in smetano. Beljake stepemo v sneg in z metlico rahlo zamešamo v rumenjake. Dodajte čemaž in na rahlo zamešajte. V ponvi razpustite maslo na srednji temperaturi. Temperaturo zmanjšajte in vlijte maso v ponev in prekrijte s steklenim pokrovom. Pecite 5 min, da omleta zakrkne, da je tudi zgornja plast rahlo trdna. Omleto nato prepognemo na polovico. Pazimo, da omleta ne zakrkne preveč in da ne postane presuha. Čemaževo omleto razrežemo na tri kose in serviramo kar se da vročo.
Lahko pa seveda iz mase spečete tri manjše omlete, pri čemer se čas pečenja skrajša.
Dober tek!
GORNJA RADGONA – 48. mednarodni kmetijsko-živilski sejem
48. mednarodni kmetijsko-živilski sejem ter 17. mednarodni sejem embalaže, tehnike pakiranja in logistike Termin sejma: - od sobote, 21. do...