Sestavine za 3 porcije:
50g čemaža
3 rumenjaki
20g moke
sol
2 žlici sladke smetane
3 beljaki
30g masla
Čas priprave: 15 min
Čas pečenja: 10 – 15 min
Čemaževa omleta se odlično poda na zapečenem toastu ali s svežim belim kruhom.
Čemaž speremo pod tekočo vodo in otresemo. Odstranimo peclje in narežemo na trakove. Čim večja jajca razbijemo in ločimo rumenjake in beljake. Rumenjake gladko zamešamo z moko, soljo in smetano. Beljake stepemo v sneg in z metlico rahlo zamešamo v rumenjake. Dodajte čemaž in na rahlo zamešajte. V ponvi razpustite maslo na srednji temperaturi. Temperaturo zmanjšajte in vlijte maso v ponev in prekrijte s steklenim pokrovom. Pecite 5 min, da omleta zakrkne, da je tudi zgornja plast rahlo trdna. Omleto nato prepognemo na polovico. Pazimo, da omleta ne zakrkne preveč in da ne postane presuha. Čemaževo omleto razrežemo na tri kose in serviramo kar se da vročo.
Lahko pa seveda iz mase spečete tri manjše omlete, pri čemer se čas pečenja skrajša.
Dober tek!