Sestavine:
30 dkg moke
5 rumenjakov
7 žlic vina
ščepec soli
olje za cvrtje
sladkor za posipanje
V moki naredimo jamico in vanjo damo rumenjake, sol in vino. Zamesimo testo, malo bolj mehko kot za rezance, a bolj trdo kot vlečeno testo, ga dobro pregnetemo, pokrijemo in pustimo, da pol ure počiva.
Testo zvaljamo (za nožev rob debelo), nato ga s koleščkom narežemo na pravokotnike in vsak pravokotnik 2 – 3 krat zarežemo. Pred cvrenjem trakove med seboj prepletemo (nekoliko zverižimo, da postanejo unikatni).
Ocvrte flancate sproti potresamo s sladkorjem.
Kvašeno testo:
60 dkg moke
2 dkg kvasa
1 žlička soli
6 dkg masla
5 dkg sladkorja
sesekljana limonina lupina
1 žlica ruma
3 rumenjaki
sladkor za posipanje, olje za cvrtje
Kvašeno testo, kot zgoraj, dobro pregnetemo. Vzhajajo testo zvrnemo na pomokan prt, zavihamo robove, narahlo potresemo z moko in zvaljamo za prst na debelo. Zvaljano testo pokrijemo in pustimo, da vzhaja na mizi vsaj 15 minut.
Testo s koleščkom narežemo na pravokotnike in v vsakega naredimo po tri zareze. Pokrijemo s prtom in pustimo, da vzhajajo.
Flancate dajemo v vročo maščobo (kot pustne krofe), posodo pokrijemo, nato jih obrnemo in na drugi strani cvremo odkrito. Ohlajene flancate potresemo s sladkornim posipom.