V pustnem času seveda ne smejo manjkati slastni pustni krofi. Preizkusimo, kako preprosto jih je speči kar doma.
Za pripravo potrebujemo naslednje sestavine:
1 kg moke
1 jajce
8 rumenjakov
4 žlice sladkorja
5 dcl mleka
2-3 žlice ruma
15 dag masla
kvas, sol, pomarančna in limonina lupinica, marelična marmelada ali druga po lastni izbiri, olje, sladkor v prahu za posip
Priprava pustnih krofov:
Potem ko smo presejali moko, vanjo postavimo kvas. Penasto umešamo jajce, preostale rumenjake, nato dodamo še sladkor in skupaj pripravimo penasto maso. Naribano pomarančno lupinico pomešamo z nekaj naribane limonine lupinice. Pogrejemo mleko, da bo mlačno. Iz pripravljene moke, vzhajenega kvasa in mleka, v katerega smo umešali penasto maso jajc, zmešamo testo in mu dodamo še nekaj masla. Pri tem pazimo, da naše testo ne bo preveč trdo, tako da krofi ne bodo pretežki. Testa med mešanjem ne dvidamo previsoko, da se izognemo luknjam v testu oz. kasneje v krofih. Ko dosežemo, da se testo loči od posode, ga pokrijemo in postavimo na zmerno topel prostor, kjer bo lahko vzhajalo. Pustimo stati vsaj pol ure do največ ene ure. Vzhajanega obrnemo na delovno površino, ki smo jo predhodno pomokali ter ga zvaljamo na debelino enega prsta. Z obodom za krofe izrežemo kroge. Majhne kroglice lahko delamo tudi s pomočjo žlice, pri čemer z rokami oblikujemo ustrezne kroglice. Testo lahko napolnimo z marmelado že pred samo peko – tako da na polovico izrezanega kroga položimo žličko marmelade po lastni izbiri (opraviloma marelična), z drugo polovico pa pokrijemo prvi krog krofa. S prsti obe polovici po robu čvrsto stisnemo in z manjšim modelom obrežemo. Če marmelade ne bomo postavili natančno v sredino krofa, se bo ob peki prevračal zaradi izgube lastnega ravnotežja. Pripravljene krofe – bodisi že polnjene bodisi prazne – postavimo na pomokano delovno površino, nekaj centimetrov narazen in jih pustimo pokrite vzhajati še vsaj kakšnih dvajset minut. Kasneje jih v olju cvremo do zlate barve. Pa veliko sreče z obročki. Dober tek!
Ohrovtova solata
Ohrovt predstavlja v naši prehrani pogosto prikuho, prav tako pa ga lahko pripravimo tudi v solati. Načinov je ogromno, preverimo...