Da eno jabolko na dan, nažene doktorja vstran, so znale svetovati že naše babice.
Jabolka izvirajo iz Orienta in Kitajske, v Evropo pa jih je prvi prinesel Aleksander veliki.
Jabolka kurijo maščobe, ne vežejo nase nekoristnih maščob in dalj časa dajejo občutek sitosti. Bogata so z vitamini, balastnimi in mineralnimi snovmi ter sadnimi kislinami.
Vitamin C povečuje odpornost, ob tem pa jabolka vsebujejo še vitamine B1, B2, B6 in karotin. Kalij ima učinek odstranjevalca vode v telesu, kalcij in fosfor pa sta pomembna za rast kosti in zob.
Ogljikovi hidrati, kot sta sadni in grozdni sladkor, se hitro vežejo v kri in učinkujejo proti utrujenosti in slabi koncentraciji.
Če se le da jabolk ne lupimo, saj se dragocene nenasičene maščobne kisline nahajajo prav v olupku, prav tako kot tudi magnezij in železo.
Stogramsko jabolko ima 52 kalorij in lahko predstavlja idealno malico.
Jabolko lahko pomaga tudi pri negi zob. Fluor krepi rast zob, utrjuje sklenino in varuje pred kariesom. Pri grizenju se sadež drgne ob zobe in predstavlja naravno zobno ščetko. Kisline jabolka že v četrt ure po grizenju in žvečenju, uničijo 90 odstotkov vseh bakterij, ki so napadle zobno sklenino.
Pomembno pa je, da jemo predvsem zrela jabolka. Nezrelim jabolkom namreč manjka večina snovi, ki ščitijo pred srčno-žilnimi boleznimi in preprečujejo nastanek tumorjev.
Jabolko je tudi naravno sredstvo proti revmi in putiki, saj kislina jabolk raztaplja sečno kislino. Visok delež balastnih snovi znižuje raven holesterola.
Privoščimo si jabolka ne glede na letni čas. Za naše zdravje gre.