Vroči poletni dnevi so kot nalašč za spremembo prehranjevalnih navad, v katere lahko vključimo več sadja in zelenjave, saj se nam ob vnosu velikih količin hrane v obliki težjih obrokov velikokrat dozdeva, da bi nam bolje teknil kakšen lažji in osvežujoč obrok, ki bi nas sicer nasitil, nam dal potrebno količino energije, a vendarle telesa v vročini ne bi preveč obremenil.
Telesu bomo z vnosom večjih količin sadja in zelenjave naredili veliko uslugo, počutili se bomo bolje, imeli občutek, da smo lahkotnejši, lažje bomo prenašali vročino, a vendarle imeli dovolj energije za vsakdanja opravila, pri tem pa naredili še nekaj za svoje zdravje in vsesplošno dobro počutje.
Sočna lubenica
Sveža in dobro ohlajena lubenica, ki smo jo narezali na majhne koščke ali jo postregli v rezinah, deluje osvežujoče ter telesu daje potrebno tekočino, ki jo to preko poletja hitreje izgublja zaradi povečanega potenja.
Njena glavna sestavina je pravzaprav voda, ki jo sestavlja več kot 90 odstotkov. Vsebuje veliko beta karotena, s pomočjo katerega telo ustvarja vitamin A, ki pomaga k boljšemu vidu ter pri uničevanju virusov, prav tako pa tudi vitamin C ter v sledeh tudi kalij, kalcij, fosfor in železo.
Lahko jo zaužijemo kot posamezen obrok, npr. za malico, ali pa si jo pripravimo kot sladico, po drugem obroku. V slednjem primeru rahlo upočasni prebavo, saj razredči prebavne sokove. Ob rednejšem uživanju prečisti črevesje, prav tako pa čisti sečne poti, ugodno deluje na ledvice ter tudi preprečuje nalaganje holesterola v ožilju. Nekateri pri zdravljenju vnetih ledvic celo priporočajo poparek iz zdrobljenih pečk ali posušene lupine. Bogata z likopenom, skorajda prekaša paradižnik, ki je prav tako odličen vir likopena.
GORNJA RADGONA – 48. mednarodni kmetijsko-živilski sejem
48. mednarodni kmetijsko-živilski sejem ter 17. mednarodni sejem embalaže, tehnike pakiranja in logistike Termin sejma: - od sobote, 21. do...