Maj je mesec, ko lahko v naravi nabiramo tudi smrekove vršičke. Malo je ljudi, ki tega ne bi poznali. Gre za čudovit domač zvarek oz. smrekov sirup, ki ga lahko pripravimo iz vršičkov smreke in sladkorja, s preprostim dodatkom sonca.
Nič lažjega. Združimo prijetno s koristnim. Izberemo lep sončen dan ter cilj popotovanja, za katerega vemo, da obstaja možnost, da na poti zasledimo smrekove nasade. Tako se podamo v naravo, naužijemo se svežega zraka, se sprostimo, naredimo nekaj zase in za svoje telo … obenem pa naberemo še nekaj svežih smrekovih vršičkov.
Pravšnji za nabiranje so mladi, tisti svetlo zeleni, ki so prirast letošnje pomladi. Ti vsebujejo precej več eteričnega olja, kot starejši, kar lahko občutimo že ob samem nabiranju, ko lahko imamo lepljive prste. Nabiranje je enostavno. Najboljše je v dopoldanskih urah, takrat je rosa že pošla, proti večeru naj bi tudi vsebovali manj eteričnega olja zaradi izhlapevanja tekom dne. Preprosto jih naceframo, zberemo ter odnesemo domov, kjer jih bomo pripravili po sledečem receptu.
Nabrane vršičke operemo, pripravimo si steklene posode, kozarce, steklenice oz. drugo, v kar bomo izmenično nalagali plast vršičkov in plast sladkorja. Plasti vršičkov in sladkorja naj bodo približno enako debele. Beli sladkor lahko zamenjamo z rjavim ali pa celom s kristaliziranim medom (kostanjev, cvetlični).
Pripravljeno mešanico postavimo na okensko polico, balkon ali drugam na sonce. Mešanicopustimo stati na soncu vse dokler iz nje ne nastane sirup, v katerem plavajo naši vršički. Med pričakovanim nastankom sirupu posodo oz. kozarec, ki je ustrezno zaprta, večkrat premešamo.
Najbolj razširjen in poznan je smrekov sirup, poskusimo pa lahko tudi z drugimi vršički, kot npr. macesna ali brina. Smrekov sirup je odličen v času gripe in prehladov, pomirja pa tudi kašelj. V kolikor ste bolj raziskovalne narave in želite poskusiti ustvariti nekaj pristnega, nekaj povsem vašega, pa še tole. Naj vam namignemo, da lahko iz dobljenega smrekovega sirupa ustvarite tudi smrekov liker, s preprosto dodano manjšo količino alkohola, tj. sadnega žganja. Sirupu lahko dodamo lipo ali druge dodatke po lastnem izboru, presoji in željah.
Preizkusite, poigrajte se z lastno domišljijo in si pripravite lasten sirup za hladne dni oz. okusen liker, s katerim boste navdušili prijatelje.