Največji spletni portal za generacijo 50+ v Sloveniji.
  • Društva upokojencev
  • Prijava za društva
Po srcu mlad
  • AKTUALNO
  • KULINARIKA
    • SLOVENSKO
    • INTERNACIONALNO
    • RECEPTI
    • LOKALI
    • VINO
    • OPREMA
  • NASVETI
    • DAVKI IN PRAVO
    • DENAR
    • POKOJNINE
    • SOCIALA
    • ZNANJE
  • PROSTI ČAS
    • DOM IN VRT
    • FOTOGRAFIJA
    • GLASBA
    • HOBI
    • IZLETI IN POTOVANJA
    • POEZIJA
    • ZABAVA
  • ZDRAVJE
    • ALTERNATIVA
    • BOLEZNI
    • LEKARNA
  • ŽIVLJENJSKI STIL
    • KULTURA
    • AVTOMOBILIZEM
    • HIŠNI LJUBLJENČKI
    • LEPOTA
    • LJUDJE
    • MODA
    • WELLNESS
  • DRUŠTVA UPOKOJENCEV
  • PRIJAVA ZA DRUŠTVA
Ni rezultatov
View All Result
Po srcu mlad
  • AKTUALNO
  • KULINARIKA
    • SLOVENSKO
    • INTERNACIONALNO
    • RECEPTI
    • LOKALI
    • VINO
    • OPREMA
  • NASVETI
    • DAVKI IN PRAVO
    • DENAR
    • POKOJNINE
    • SOCIALA
    • ZNANJE
  • PROSTI ČAS
    • DOM IN VRT
    • FOTOGRAFIJA
    • GLASBA
    • HOBI
    • IZLETI IN POTOVANJA
    • POEZIJA
    • ZABAVA
  • ZDRAVJE
    • ALTERNATIVA
    • BOLEZNI
    • LEKARNA
  • ŽIVLJENJSKI STIL
    • KULTURA
    • AVTOMOBILIZEM
    • HIŠNI LJUBLJENČKI
    • LEPOTA
    • LJUDJE
    • MODA
    • WELLNESS
  • DRUŠTVA UPOKOJENCEV
  • PRIJAVA ZA DRUŠTVA
Ni rezultatov
View All Result
Po srcu mlad
Ni rezultatov
View All Result

Sezona gob

v AKTUALNO
Deli na FacebookDeli na Twitter

»Kako pa je letos kaj z gobami? Ali rastejo?«
»A res? Pol košare ste nabrali? Ja, kje ste jih pa nabirali, saj smo tudi mi zadnji vikend bili v gozdu pa smo našli le tri lisičke.«

Ste tudi vi pogosto priča takšnih ali drugačnih dialogov, katerih tematika je sezona gob? Tako se marsikdo namreč sprašuje predvsem kdaj in kje. Ja, je že tako, da nekateri ljudje to pač preprosto vedo. Med slednjimi so zagotovo strastni gobarji, ki vedo, kdaj je pravi čas za nabiranje gob, katere so užitne, kam se podati za najboljšo bero ter kako jih najbolj slastno pripraviti.

Občasni gobarji in tisti, ki so to šele želijo postati, pa morajo biti že veliko bolj previdni in organizirani, če želijo gobarski pohod zaključiti uspešno. Seveda pa tu in tam kak srečnež najde užitno in slastno gobo tudi kar tako.

Za vsakega nekaj, a začetniki morajo biti zagotovo previdni, kajti v Sloveniji raste ogromno različnih vrst gob, menda naj bi jih bilo celo preko 2.000 vrst.

Predvsem čisti začetniki se pogosto sprašujejo, kako se lotiti zadeve, da bo izkupiček čim uspešnejši, pri tem pa ne tvegati lastnega zdravja, kaj šele življenja. Če gob ne poznamo, je pametno, da se podviga lotimo v sinergiji s kom, ki je izkušenejši in ki pozna katere gobe so užitne, katere pogojno užitne, katere pa strupene in celo smrtno nevarne. Morda kdo poizkusi tudi s kakšnim dobrim gobarskim vodnikom, kar tudi ni slabo izhodišče, a je vsekakor manj zanesljivo, pa še družabna komponenta je močnejša v prvem primeru. Izpostaviti je potrebno prvo in najpomembnejše pravilo, po katerem se mora vsak gobar zavedati, da je gobo, za katero nismo povsem prepričani, ali je prava, užitna in dejansko tista, za katero jo imamo, bolje pustiti kar tam, kjer smo jo našli, ter poiskati takšne za katere smo prepričani, da so užitne in prave.

Med najbolj znanimi užitnimi gobami v Sloveniji zagotovo prednjači jurček. Sicer pa med najbolj znane užitne gobe sodijo še jesenski in poletni goban, karzelj, užitna sirovka, dežnik, travniški kukmak, navadna lisička, mavrah. Imena se ponekod tudi razlikujejo, marsikomu je med bolj znanimi kakšna druga goba, spet drugi zanjo morda še nikoli niso slišali.

Med najbolj strupene gobe pa sodijo vsakomur dobro znane mušnice – predvsem zelena, rdeča, panterjeva in pomladanska, pa tudi vražji goban in karbolni kukmak.

Da se v gozd ne boste podajali na lastno pest in v dvomih se pred tem poučite o vrstah gob. Za dobrimi vodniki lahko povprašate v vsaki knjižnici, nekaj napotkov vam ponujamo v nadaljevanju:
– Gobe, Viktor Petkovšek, Ivan Stanič, Ljubljana: Mladinska knjiga, 1965.
– Nabirajmo užitne gobe, Poler Anton, Ljubljana: Kmečki glas, 2004.
– Veselo po gobe, Poler Anton, Celovec: Mohorjeva, 2002.
– Žepni gobarski vodnik, Edmund Garnweidner, Ljubljana : Cankarjeva založba, 2005.
– Naše gobe, Arzenšek B., Tratnik B., Malovrh B., Ljubljana : Modrijan, 2002.
– Andreas Gminder, Tanja Böhning, Katera goba je to?, Olševek: Narava, 2008 (Novi vodnik).

Prejšnji prispevek

Družinska pokojnina

Naslednji prispevek

Maja je čas za smrekove vršičke

Morda bi vas zanimalo

Dan reformacije
AKTUALNO

Dan reformacije

31. oktober je poleg tega, da je v svetovnem merilu obeležen kot dan varčevanja, seveda tudi državni praznik in dela...

Identifikacija pogojev vključenosti uporabnika v programe (celo)dnevnega bivanja starejših na kmetiji
AKTUALNO

Identifikacija pogojev vključenosti uporabnika v programe (celo)dnevnega bivanja starejših na kmetiji

Družba DEOS v sodelovanju z Zavodom Aktivna starost ter kmetijami Grobelnik, Senior Turizem in Cilenšek, od leta 2019 izvaja pilotni...

AKTUALNO

Spodbudne besede

Odpravljajmo vsakršno revščino in počlovečimo ta naš svet Kadar nam spregovori misijonar Pedro Opeka, ki deluje med najrevnejšimi prebivalci Madagaskarja,...

AKTUALNO

Tudi vi potrebujete Donat Mg

Praznovanja so vedno več kot odlična priložnost za druženje s prijatelji in sorodniki. Čakajo nas bogato obložene mize, ki kar...

Please login to join discussion

Kategorije

  • AKTUALNO
  • ALTERNATIVA
  • AVTOMOBILIZEM
  • BOLEZNI
  • DENAR
  • DOM IN VRT
  • Film
  • GLASBA
  • HIŠNI LJUBLJENČKI
  • HOBI
  • IZLETI IN POTOVANJA
  • Knjige
  • Koledar prireditev
  • LEKARNA
  • LJUDJE
  • MODA
  • Moj modni stil
  • Nasvet za pobeg v naravo
  • NASVETI
  • OPREMA
  • Ostale jedi
  • PIJAČE IN NAPITKI
  • Po Sloveniji
  • Po svetu
  • Pošlji nam svojo reportažo
  • PREHRANA
  • PREVENTIVA
  • PROSTI ČAS
  • RECEPTI
  • REKREACIJA
  • Sistem PIZ v Sloveniji
  • slider
  • SLOVENSKO
  • SOCIALA
  • Vegetarijanske jedi
  • Vici
  • VINO
  • Vrste pokojnin
  • WELLNESS
  • ZDRAVJE
  • Zelenjavne jedi

E-novice

Prijavite se na prejemanje e-novice naravnost na vaš e-naslov s klikom na gumb Prijava na e-novice.

Prijava na e-novice

Zadnji prispevki

  • Propolis
  • Nizkocenovni letalski prevozniki
  • Dan reformacije
  • Reiki
  • Udar strele

Po srcu mlad

Največji spletni portal za generacijo 50+ v Sloveniji.

Kategorije

  • AKTUALNO
  • ALTERNATIVA
  • AVTOMOBILIZEM
  • BOLEZNI
  • DENAR
  • DOM IN VRT
  • Film
  • GLASBA
  • HIŠNI LJUBLJENČKI
  • HOBI
  • IZLETI IN POTOVANJA
  • Knjige
  • Koledar prireditev
  • LEKARNA
  • LJUDJE
  • MODA
  • Moj modni stil
  • Nasvet za pobeg v naravo
  • NASVETI
  • OPREMA
  • Ostale jedi
  • PIJAČE IN NAPITKI
  • Po Sloveniji
  • Po svetu
  • Pošlji nam svojo reportažo
  • PREHRANA
  • PREVENTIVA
  • PROSTI ČAS
  • RECEPTI
  • REKREACIJA
  • Sistem PIZ v Sloveniji
  • slider
  • SLOVENSKO
  • SOCIALA
  • Vegetarijanske jedi
  • Vici
  • VINO
  • Vrste pokojnin
  • WELLNESS
  • ZDRAVJE
  • Zelenjavne jedi

Informacije

  • Dobrodošli v klubu
  • Postanite partner kluba
  • Splošni pogoji za partnerje
  • Cenik in možnost oglaševanja
  • Splošni pogoji
  • Piškotki

© 2022 Po srcu mlad. Vse pravice pridržane

Največji spletni portal za generacijo 50+ v Sloveniji.
  • AKTUALNO
  • KULINARIKA
    • SLOVENSKO
    • INTERNACIONALNO
    • RECEPTI
    • LOKALI
    • VINO
    • OPREMA
  • NASVETI
    • DAVKI IN PRAVO
    • DENAR
    • POKOJNINE
    • SOCIALA
    • ZNANJE
  • PROSTI ČAS
    • DOM IN VRT
    • FOTOGRAFIJA
    • GLASBA
    • HOBI
    • IZLETI IN POTOVANJA
    • POEZIJA
    • ZABAVA
  • ZDRAVJE
    • ALTERNATIVA
    • BOLEZNI
    • LEKARNA
  • ŽIVLJENJSKI STIL
    • KULTURA
    • AVTOMOBILIZEM
    • HIŠNI LJUBLJENČKI
    • LEPOTA
    • LJUDJE
    • MODA
    • WELLNESS
  • DRUŠTVA UPOKOJENCEV
  • PRIJAVA ZA DRUŠTVA

© 2022 Po srcu mlad. Vse pravice pridržane

To spletno mesto uporablja piškotke. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov. Obiščite naš pravilnik o zasebnosti in piškotkih .