Martinovanja si skorajda ne znamo predstavljati brez tradicionalne Martinove kuhinje. Ampak ali sploh vemo, zakaj naj bi na dan 11. novembra god Sv. Martina počastili z Martinovo gosjo, h kateri praviloma ponudimo še mlince in rdeče zelje?
Sv. Martin iz Toursa je bil priljubljen škof (več o njem in Martinovem lahko preberete tukaj),ki je po svoji smrti postal svetnik. O njegovem imenovanju za škofa obstajajo legende, pri čemer je ena izmed teh, da se je nekoč skril med gosi. S tem je hotel preprečiti svoje imenovanje za škofa. Toda gosi naj bi ga s svojim oglašanjem izdale, zaradi česar so ga našli ter ga konec koncev vendarle postavili za škofa.
Martinovo gos lahko nadomestimo tudi z domačo raco ali pa celo ponudimo piščanca, čeprav za to, da ostanemo v skladju s tradicijo, je najbolje, da ostanemo pri gosi.
Da vaši najbližji letošnjega Martinovanja ne bodo hitro pozabili in bodo vašo kuhinjo še dolgo hvalili, vam v pomoč ponujamo naslednji recept.