Za pripravo mesne štruce za 8 do 10 oseb potrebujemo naslednje:
Sestavine:
1 kg govedine,
150 g belega starega kruha,
malo mleka,
30 g masti ali olja,
1 čebula,
zelen peteršilj,
2-3 stroke česna,
50 g suhe slanine,
1-2 jajci,
2 žlici moke,
50 g masti,
1/8 goste smetane, sol, poper, majaron
Čas priprave: 30 min
Čas pečenja: 60 min
Priprava:
Meso zmeljemo, prav tako v mleku namočen in ožet kruh. Na masti zarumenimo sesekljano čebulo, na koncu ji dodamo polovico sesekljanega peteršilja.
Ohladimo in primešamo mesu. Dodamo ostalo polovico peteršilja, sol, poper, po okusu majaron, strt česen, na drobne kocke zrezano slanino in jajci. Potresemo z moko in dobro pregnetemo. Oblikujemo dve štruci, ki ju povaljamo v moki.
Položimo ju v pomaščen pekač, prelijemo z vročo mastjo in pečemo eno uro.
Pečeni štruci pokapamo s smetano, malo počakamo, zreženo na rezine, jih polijemo z omako od pečenja in ponudimo.
Ostanku maščobe in mesnega soka prilijemo nekaj žlic vroče vode. Prevremo, precedimo in ponudimo.
Dober tek.