Od kod je ta pogača prvič dobila svoj recept ne vemo. Zagotovo je večkrat spremenila svojo recepturo in dobila več končnih podob.
Prepričani smo, da bo pogača očarala tudi vas in da se boste potrudili ustvariti svojo.
Potrebno za testo:
• 700 g moke
• 2,5 dcl mleka
• 1,25 dcl olja
• 2 jajci
• 1 kocka kvasa(40 g)
• 1 čajna žlička sladkorja
• 2 čajni žlički soli
Potrebujete še:
• 100 g raztopljene margarine
• 1 rumenjak
• 1 čajna žlička mleka
• laneno seme
• sezamovo seme
V mlačno mleko vmešajte sladkor in kvas. V kipjeni kvas dodajte še ostale sestavine in z moko zamesite gladko testo. Pokrjte s čisto krpo in pustite 30 min na toplem prostoru, da vzhaja.
Vzhajano testo dobro pregnetite in ga razpolovite na dva dela. Od enega dela odrežite en konec.
Najmanjši del pustite na strani za srednji del pogače.
Največjo polovico testa razdelite na pet enakih delov. Vsak del razvlečite z valjarjem v kroge. Vsak krog (razen petega, ki se ne premaže), premažete z raztopljeno margarino in zložite enega na drugega, le petega razvijete nekoliko širše in ga položite preko drugih krogov in ga podvijete, da dobite pogačo. Tako pogačo položite v z margarino premazan pekač. Z ostrim nožem jo pazljivo razrežete na 8 enakih delov – pazite da pustite na robu 1 cm neprerezan. Vsak del razvijemo od sredine preko roba.
Isti postopek ponovimo tudi z drugo manjšo polovico testa. In jo položino v sredino prvega kroga.
Tudi ta del razdelimo na 8 delov, a računajte na to, da se morajo deli razvijati preko pregibov prvega kroga.
Najmanjši del testa oblikujemo v krog in ga položimo v sredino pogače.
Zatepemo rumenjak z mlekom in premažemo pogačo. Srednji del posujemo z lanenim semenom, ostalo pogačo pa s sezamom.
Pogačo pokrijemo in pustimo dokler se pečica ne segreje. Damo v segreto pečico na 200 stopinj.
Po 10-ih minutah pogačo v pečici pokrijemo s papirjem za peko in zmanjšajmo temperaturo na 180 stopinj ter pečemo še 20 min. Nato odstranimo papir in pečemo še 6 minut. Pogačo vzamemo iz pečice, pokrijemo s čisto krpo in pustimo da se nekoliko ohlasi.
Pa dober tek!