Rdeča pesa poleg kalija, kalcija, fosforja, železa, magnezija, vitamina C ter mnogih drugih vitaminov, predstavlja tudi pomemben vir folne kisline.
Z vkuhavanjem po naslednjem receptu si lahko zalogo rdeče pese zagotovimo tudi za zimske dni.
Sestavine:
7 kg pese (že kuhane in narezane),
2 litra vode,
½ kg sladkorja,
1 l vinskega kisa,
sol
Priprava:
Rdečo peso operemo ter jo (celo, torej z olupom) kuhamo le toliko časa, da jo je možno primerno in z lahkoto olupiti.
Potem ko smo delno kuhano peso olupili, jo naribamo oziroma narežemo na želene rezine.
Pripravimo raztopino, v katero bomo vmešali pripravljeno peso. Tako v vodi raztopimo sladkor ter dodamo sol po okusu. Dodamo peso in kuhamo še 10 minut.
Nato dodamo vinski kis in ob počasnem vrenju kuhamo še 5 minut.
Po želji dodamo še mleto ali celo kumino, lahko tudi nastrgan hren.
Nenazadnje pa še nezanemarljiv podatek: da bomo dobili zgoraj navedeno količino peso, torej 7 kg, bomo potrebovali približno 10 kg rdeče pese, saj moramo upoštevati odpadni material, torej olupke.
Zgornji recept je osnova za približno 13-15 velikih kozarcev za vlaganje (cca pollitrski).