Martinovanja si skorajda ne znamo predstavljati brez tradicionalne Martinove kuhinje. Ampak ali sploh vemo, zakaj naj bi na dan 11. novembra god Sv. Martina počastili z Martinovo gosjo, h kateri praviloma ponudimo še mlince in rdeče zelje?
Sv. Martin iz Toursa je bil priljubljen škof (več o njem in Martinovem lahko preberete tukaj),ki je po svoji smrti postal svetnik. O njegovem imenovanju za škofa obstajajo legende, pri čemer je ena izmed teh, da se je nekoč skril med gosi. S tem je hotel preprečiti svoje imenovanje za škofa. Toda gosi naj bi ga s svojim oglašanjem izdale, zaradi česar so ga našli ter ga konec koncev vendarle postavili za škofa.
Martinovo gos lahko nadomestimo tudi z domačo raco ali pa celo ponudimo piščanca, čeprav za to, da ostanemo v skladju s tradicijo, je najbolje, da ostanemo pri gosi.
Da vaši najbližji letošnjega Martinovanja ne bodo hitro pozabili in bodo vašo kuhinjo še dolgo hvalili, vam v pomoč ponujamo naslednji recept.
Za 6 oseb bomo potrebovali eno večjo gos ali raco (če pa res ne gre drugače, lahko tudi kokoš), pol kilograma svežih jabolk za nadev, 150 g suhih sliv (če imate domače, še toliko bolje), za začiniti pa še sol in poper, majaron, rožmarin, 3 žlice medu, 3 žlice sojine omake, česen (lahko svežega, ki ga na drobno sesekljamo, pa tudi česen v prahu), zelenjavna kocka (ali druga po vašem okusu) za juho
Potem ko smo gos očistili in ji odstranili notranje drobovje, jo dobro operemo s hladno vodo, tako zunaj kot tudi znotraj, potem jo osušimo ter natremo najprej s soljo, nato še s poprom, po okusu lahko že zdaj dodamo česen v prahu. Povrhu potresemo z nekaj majarona, preostanek bomo skupaj z natrganimi in sesekljanim rožmarinom dodali proti koncu peke. V notranjost naše gosi oz. race po žlicah dodamo sojino omako, če pa želimo malo pikantnejšo jed, lahko tukaj dodamo v notranjost tudi kak manjši čili, ki ga pred tem operemo, mu odstranimo semena ter ga na drobno sesekljamo (pazite, da roke ne bodo prišle v stik z vašimi očmi). Gos postavimo v pečico in pečemo pri običajni temperaturi.
Medtem pripravimo nadev. Jabolka operemo, po želji olupimo, ter narežemo bodisi na majhne koščke ali naribamo na večje trakove. Suhe slive razpolovimo ter odstranimo koščice. Po približno petnajstih minutah peke, gos vzamemo iz pečice ter njeno notranjost zapolnimo s pripravljenim sadjem, prav tako pa jo ustrezno zapremo z zobotrebci. Preden jo položimo nazaj v pečico jo zalijemo z nekaj juhe. Pečemo še dobro uro in pol oz. tako dolgo, kot naša gos po naši presoji to zahteva, medtem pa ne pozabimo polivati z juho, da se nam gos ne izsuši. Kljub vsemu z juho ne pretiravamo – uporabimo lahko sok, ki ga imamo med pečenjem v samem pekaču. Na koncu gos premažemo z medom ter postavimo še za vsaj petnajst minut v pečico, da se nam skorjica zlato zapeče.
Se vam že cedijo sline? Poskusite, zraven pa postrezite še mlince in rdeče zelje. Boste videli, da bo presenečenje za Martinovo pojedino uspelo in vaši gostje bodo zadovoljni.