Po praznikih imamo vse prepogosto občutek, da so nas prazniki preveč nasitili, saj smo tako rekoč »pojedli vse, kar nam je prišlo pod prste«. Pečenke, francoske solate, orehove potice, sadni kruh, kuhano vino … in še in še. Po vsej zaužiti hrani se počutimo napihnjeno, morda nas tudi tišči v želodcu. Kako premagati čas po preobilnem najedanju ob praznikih? Kako si pomagati pri izboljšanju prebave po preobilici hrane? Svojega telesa, predvsem pa želodca, se usmilimo ter se vsaj kak dan postimo. Prav tako si lahko omislimo kak sadni dan.
V vsakem primeru pa poleg večjih količin zaužitega sadja in zelenjave, popijmo tudi zadostne količine tekočine – priporočljiva je predvsem voda. Pomaga nam lahko tudi čaj – pripravimo si kakšno zeliščno mešanico. Uporabimo lahko liste mete, melise, dodamo še kamilične cvetove, rman, pri hujši napetosti in morebitnih krčih pa za nasvet povprašamo še v lekarni.
Predvsem pa poskrbimo za zadostno količino gibanja, ki nam bo po naravni poti pomagalo naravno poživiti oz. pospešiti prebavo.
Proti želodčnim krčem si lahko pomagamo tudi z borovničevim sokom, pri čemer po deci svežega borovničevega soka popijemo pred in po obrokih hrane, tako da sok pijemo nekaj dni zaporedoma.
Prav tako proti želodčnim krčem in driski pomaga čaj, ki ga pripravimo iz listov limone (liste obiramo, ko so dovolj veliki, lahko jih uporabljamo sveže ali pa jih posušimo ter spravimo v vrečke) – do trikrat dnevno po eno skodelico čaja. Pri močnejših želodčnih krčih si lahko pomagamo tudi tako, da na trebuh položimo obloge iz naribanega hrena, ki smo ga prelili z vinskim kisom, lahko tudi z vinom; te pustimo učinkovati do 10 minut.
V kolikor imamo težave z zaprtjem si lahko pripravimo prevretek iz kuhanih glavic čebule in česna – glavice kuhamo kakšne pol ure v vodi pri 90-95 stopinjah. Pustimo, da se ohladi, precedimo, počakamo, da nastane usedlina, nato tekočino prelijemo v steklenice – in pripravljeno je za shranjevanje do uporabe. Pri hujših zaprtjih lahko pitje ponavljamo dva ali tri dni zapored. Pomagamo si lahko tudi preprosto tako, da vsak dan (vse dokler ne odpravimo zaprtja) pojemo eno jabolko, najbolje pečeno. Lahko jo pojemo s kruhom ali proseno kašo. Pri zaprtju si lahko tudi pomagamo s pitjem špinačnega čaja, ki ga pripravimo tako, da skuhamo 5 do 10 gramov špinačnih semen v 2 decilitrih vode. Kuhamo še dve minuti po tem, ko voda zavre. Kuhan čaj odstavimo in pustimo stati kakšno uro, nato precedimo in ohlajenega pijemo najmanj trikrat na dan po eno skodelico, vse dokler zaprtja ne odpravimo.