Iz domače lekarne proti gripi …
Morebiti nas bega medijsko izpostavljanje virusnih in gripoznih obolenj, morebiti smo skeptični do cepiv, ki so nam na voljo, morda pa smo se že celo cepili, a kljub vsemu razmišljamo o tem, kako svoj imunski sitem še dodatno okrepiti.
… s česnom
Domnevno se lahko proti gripi, pa tudi sicer proti prehladu in drugim virusnim obolenjem uspešneje branimo morda tudi z nekaj žličkami česnovega sirupa na dan.
Pripravimo ga iz narezanega in drobno nasekljanega česna, ki ga pomešamo s prekuhano mešanico vode in sladkorja. Slednjo pripravimo tako, da npr. v približno 200 ml vode pomešamo 100 g sladkorja (odvisno od želene količine sirupa, ki ga želimo dobiti – za začetek lahko poskusimo pripraviti manjšo količino, da preverimo ali nam kombinacija sploh ustreza).
Mešanico kuhamo tako dolgo, da dobimo gost sirup, v katero po kuhanju dodamo pripravljen česen v majcenih koščkih. Česen dodamo glede na želeno intenzivnost, a ga količinsko naj ne bi bilo več kot za polovico pripravljenega sirupa.
Uživati do tri žličke dnevno – je priporočala babica – eno zjutraj, eno opoldan in eno popoldan ali proti večeru, a nikoli če se nam upira. V kolikor nam okus ne prija pretirano, raje poskusimo z manjšimi odmerki, morda le nekajkrat na teden.
Četudi nam pripravljen sirup s česnom ustreza, kljub temu ne pozabimo na vse preostale ukrepe, s kateri bomo v kombinirani simbiozi uspeli pregnati takšna in drugačna virusna obolenja.