Karies in parodontoza sta največja sovražnika naših zob. Karies nastane predvsem, če pogosto jemo sladke stvari. Parodontozo pa sprožijo bakterije. Danes lahko svoje zobe ohranimo do visoke starosti. Pri tem je predvsem pomembno, da se izognemo kariesu in parodontozi – jejmo manj sladkega, dobro si ščetkajmo in redno obiskujmo zobozdravnika.
Karies
Le nekaj minut po čiščenju zob se na zobeh oblikuje posebna zaščitna plast. Že po nekaj urah se na to plast naselijo bakterije. Če nato začnemo jesti ogljikove hidrate, npr. sladkor, se bakterije preoblikujejo in začnejo izločati kislino. Ta kislina napade zob in ga počasi in vztrajno uničuje.
Z rednim čiščenjem zob in zdravo prehrano lahko preprečimo nastanek kariesa. Obstajajo pa še drugi triki za preprečitev grdih rjavih madežev na zobeh. V kolikor ne obstaja priložnost, da bi si takoj po obroku umili zobe, poskušajmo vsaj z vodo izprati ustno votlino ali žvečimo kakšen žvečilni gumi brez sladkorja.
Če boste ugotovili na zobeh temne lise, se obrnite na svojega zobozdravnika. Le on bo lahko omejil nadaljne širjenje kariesa – ali z zalivko ali s krono.
Parodontoza
Obstaja več faktorjev tveganja za nastanek parodontoze: starost, dedna zasnova, kajenje, diabetes. Kronična bolezen dlesni lahko povzroči izpadanje zob. Toda tudi parodontozo lahko učinkovito omejimo z rednim in temeljitim čiščenjem zob.
Veliko več ljudi zboli za parodontozo po 40. letu. Nastanek pa lahko pospešita kajenje ali diabetes. Pri kontroli zobozdravnik ugotovi ali se pojavlja kakšna sprememba ali ne. Zadnje dvome pa lahko ovrže tudi rentgenska slika.
Zelo neugodno je, če je kost obrabljena v dolžini več kot polovice korenine. Dokler se parodontoza tiče le zgornjega dela, še ni najhujše. Obstajajo namreč že moderne metode za zdravstveno obravnavo takšnih težav. Včasih je potrebno odstraniti tudi več zob, v drugih primerih pa lahko pomaga že mostiček ali zobni implatat.
Propolis
Osnova propolisa so najrazličnejše rastlinske smolnate snovi, ki jih nabirajo čebele ter jim med nabiranjem dodajo izločke žlez, s čimer...